

Vermijd opvulwoorden en stopwoorden
Een stopwoord is een woord, uitdrukking of geluid dat niet of nauwelijks bijdraagt aan een zin. Het wordt door de spreker (onbedoeld) gebruikt om een pauze op te vullen of de zin meer vaart te geven. Waarom zou je opvulwoorden of stopwoorden gebruiken? Ik denk dat de enige reden is dat je er nog nooit over hebt nagedacht.
Voor het geval ij je niet bewust bent van opvulwoorden, som ik de meest voorkomende op. Neem bijvoorbeeld oké. Oké wordt vaak gebruikt als tussenwerpsel. Het is kort en komt erg ongeïnteresseerd of onverschillig over, zeker tijdens zakelijke gesprekken.
Woorden als cool en gaaf komen, mits je ze heel sporadisch gebruikt, een beetje overdreven over. Je komt beter over door in dit geval een mooi en onderbouwd compliment te geven. Eh is waarschijnlijk het meest voorkomende stopwoord van het rijtje dat ik hier opsom. Het komt over alsof je een trage denker bent. Bewuster praten, heeft als effect dat je proactiever bent en ook zo zal overkomen. Zeg liever: laat mij even nadenken hierover.
Stopwoorden ontkrachten je geloofwaardigheid
Zeg maar is van allemaal het meest overbodig. Waarom zou je zeggen dat je iets hebt gezegd? Eigenlijk is ook al zo’n overbodige vuller. Je ontkent bijna wat je hiervoor hebt gezegd. Zonder dit woord wordt de betekenis veel sterker en duidelijker.
Sorry is niet nodig als het niet oprecht is. Wanneer je het oprecht meent, kan sorry natuurlijk wel. Gebruik je het vaak en onnodig, dan komt het niet krachtig en oprecht over. Hopelijk zou ik alleen gebruiken wanneer jij het gevoel hebt dat jij geen controle hebt over de situatie. Je komt op het moment dat je wel controle hebt, bij het gebruiken van dit woord onzeker over. Misschien, in principe en een beetje zorgen dat je de situatie verkleint, waardoor je niet erg zelfverzekerd overkomt. Zwak je verhaal niet af, tenzij je het bewust doet om een bepaald effect te bereiken.
De pauze waar de meeste mensen bang voor zijn, is niet zo eng wanneer je beseft wat de functie daarvan is. De stilte is om spanning te creëren en ervoor te zorgen dat het daaropvolgende beter wordt ontvangen. Soms weet je niet eens dat jij schuldig bent aan stopwoorden, dus zo meteen volgt een lijst met de meest bekende en irritante.
We hebben er allemaal eens eentje gehad: een stopwoordje. Een woord dat opeens deel uitmaakte van je vocabulaire. Waar iedereen zicht bewust van was, behalve jij. Heb jij je schuldig gemaakt aan een van deze best wel irritante stopwoordjes?
Stopwoorden
- Serieus
- Weet je wel
- Als ik heel eerlijk ben
- Op die manier
- Hou op met me
- Enzo
- Joh
- Echt hé
- Nee maar, eh
- Snap je?
- Sowieso
- Helemaal top
- Zeg maar
- .nl (Achter élke f*cking zin)
- F*cking. Zoals hierboven ook héél berucht
En zo zijn er nog velen, helemaal leuk, BAM!, KAK!, moet je horen, meen je, gierig, dus dat, dus ja, chill, fantastisch, cool, zal ik maar zeggen, is wel zo, overal super voor zetten, superleuk, superfijn, nou, jongens, logisch, hé, jawel, what the f*ck, ook echt, oprecht, o wat erggggggg, maar wat ik wil zeggen, boeien…..
Let op of jij stopwoorden gebruikt in je presentatie of in een gesprek. Spreek bewust!