Evaluatie Masterclass Goalsetting 28 oktober met Adyana Schmeltz

Dit is een artikel op basis van een interview met Adyana Schmeltz waarin wij samen terugblikken op de Goalsetting Seminar 12 uur Transformatie van Winston Scholsberg op 28 oktober. In dit bijzonder ontspannen gesprek met Adyana spraken we over onze doelen, wensen, acties en resultaten. We hebben beiden geconstateerd dat het werken aan je doelen een dagelijkse bezigheid is en dat we eigenlijk best trots zijn op wat we al bereikt hebben.

Ik zag Winston Scholsberg voor het eerst in 2004 tijdens kinderboekenweek in Den Haag. Hij vertelde het Anansi verhaal aan het publiek. Ik was onder de indruk. In mijn oprichtingsjaar 2007 waar ik Afrikaanse stoelmassage gaf op een event in de Jaarbeurs Utrecht, leerde ik Winston Scholsberg kennen nadat hij een training aan een groep jong professionals had gegeven. Adyana heeft al meerdere seminars van Winston gevolgd en ik was daarom ook benieuwd wat haar verwachting was. “Ik had eigenlijk geen idee maar had wel hoge verwachtingen. Op de bevestiging las ik dat ik makkelijke kleding moest aantrekken en ik dacht…wat gaan we eigenlijk doen?” Ze twijfelde nog of ze een seminar van 12 uur wel zou volhouden, maar dat bleek achteraf heel erg mee te vallen. “De tijd tijd is voorbij gevlogen!”

Ondanks dat Adyana al gewend was om doelen te stellen vertelde ze mij iets opmerkelijks. Eigenlijk had ze verwacht dat ze iets met een nieuwe auto op haar lijstje zou zetten. In 2009 heeft ze vanwege persoonlijke omstandigheden haar auto weg moeten doen en tot haar verbazing bleek, toen ze de top drie van materiële doelen had geformuleerd, dat er geen auto op haar lijstje stond. “Dat was een rare gewaarwording en ik schrok daarvan.” Ik herken dit bij mijzelf omdat ik ook uitkwam op een andere prioriteitenlijst. Het is heel bijzonder om te ervaren dat je daadwerkelijk in een transformatie zit tijdens de seminar en dat geeft altijd weer een andere kijk op de dingen die je belangrijk vindt.

De nieuwe doelstellingen voor Adyana zijn meer gericht op haar gezondheid omdat haar gezondheid haar in het verleden veel bezig heeft gehouden. In eigen woorden zegt ze over haar gezondheid dat het lichaam het aangeeft als het niet goed gaat ze verwijst dan ook naar een burn-out die ze bijna heeft gehad toen ze nog bij de ING gewerkt. Ze is nu superblij omdat ze anders eet en ook andere inkopen doet dan ze daarvoor gewend was. En de resultaten zijn daar! Ze kiest er nu voor om zich langzaam over te geven aan een Vegan levensstijl. “Dat kost tijd en ik zorg er voor dat ik mezelf een keer per week trakteer op iets lekkers.” Toen ik haar belde voor het interview trof ik haar toevallig op dat geluksmoment van de week.

Bovenaan de lijst met acties uit de seminar was het aanvragen van een proefles op een dansschool. Dat heeft Adyana direct gedaan tijdens het seminar. Tijd en geld gereserveerd en direct de actie genomen om de proefles te boeken. De danslessen heeft ze nu al gevolgd en toen ze haar belden vanuit de dansschool met de vraag of ze door wil gaan heeft ze daar direct JA op gezegd. Dit is een mooi voorbeeld hoe je door het nemen van een concrete actie gelijk een paar stappen verder bent en in het geval van Adyana op een leuke manier kunt werken aan het realiseren van je doelen. Door niet te wachten en gelijk de stap te zetten om de proefles te boeken!

Als ik haar vraag wat haar het meeste is bijgebleven aan de goal setting seminar dan is dat het machtige gevoel om daadwerkelijk heel concreet met je doelstellingen bezig te kunnen zijn en de praktische tools die Winston tijdens de 12 uur transformatie heeft meegegeven. Zoals bijvoorbeeld de vijf vragen die je elke ochtend en elke avond jezelf kunt stellen waarbij je dieper gaat en achterhaalt waar je dankbaar voor bent. Wat haar opviel, wanneer ze samen met mij terugkijkt naar de doelen die ze eerder had geformuleerd, was dat ze eigenlijk al heel veel had gerealiseerd en daar is zij bijzonder dankbaar voor.

Als Adyana nu terugkijkt naar de 12 uur goalsetting sessie dan concludeert ze dat het eigenlijk best wel meeviel. Ze was wel moe en heeft de dag erna lekker vrij genomen om bij te komen en te reflecteren naar wat er die dag allemaal is gebeurd. “Dat kan ik echt iedereen aanraden. Neem een dag voor jezelf na zo’n intensieve seminar om het op een rijtje te zetten en na te gaan waar je nou eigenlijk mee aan de slag zou willen.”

Zakelijk gezien zijn er sindsdien hele mooie dingen gebeurt. Ze heeft nu een nieuwe opdracht bij Nationale Nederlanden en kan daar stoelmassage doen. Deze opdracht kwam via een introductie. Destijds heeft ze om gezondheidsredenen de ING moeten verlaten. “Ik besloot toen dat ik ooit een keer terug zou keren bij ING Holding. Ik wist niet hoe of wat, maar dat was een grote wens. En nu realiseer ik me dat die wens eerder is uitgekomen dan ik had durven hopen.”

Nu is ze helemaal trots dat ze op eigen kracht en vanuit zelfstandigheid weer terug is bij haar oude werkgever. Een andere invulling uiteraard, ze gaat nu stoelmassages geven aan ex-collega’s. Hoe mooi is dat! De focus en de drive waren zo groot dat het eigenlijk logisch is dat ze deze nieuwe opdracht heeft binnengehaald. Door je te richten op wat je echt wilt creëer je mogelijkheden en trek je het naar je toe. Daar waren we het allebei helemaal over eens en ik kan bijna niet wachten tot ik samen met Adyana de volgende goalsetting seminar ga volgen. Ik kan mij zomaar voorstellen dat er weer andere uitdagende en verrassende doelen op het lijstje komen.